Kabablar

Soğan, sirkə və nar şirəsi sousuna batırılmış, iri şişə vurulmuş və manqalda qızardılmış quzu parçaları -  bu hələ bir çox Azərbaycan kabab növlərindən yalnız biridir!  Bəziləri quzu və ya mal əti ilə, bəziləri  isə toyuq və ya balıq ilə hazırlanır.  Kartof, badımcan, yaşıl bibər, göbələk və pomidor kimi tərəvəzlər ümumiyyətlə əlavə dad və ləzzət əlavə edir.  "Tikə" və "lülə" kababı ən məşhur iki növdür: "tikə" basdırma edilmiş quzu hissələrindən hazırlanır, "lülə" isə şişə bükülmüş ətdən hazırlanır.

Digər bloq yazıları

Kabablar

Soğan, sirkə və nar şirəsi sousuna batırılmış, iri şişə vurulmuş və manqalda qızardılmış quzu parçaları -  bu hələ bir çox Azərbaycan kabab növlərindən yalnız biridir!  Bəziləri quzu və ya mal əti ilə, bəziləri  isə toyuq və ya balıq ilə hazırlanır.  Kartof, badımcan, yaşıl bibər, göbələk və pomidor kimi tərəvəzlər ümumiyyətlə əlavə dad və ləzzət əlavə edir.  "Tikə" və "lülə" kababı ən məşhur iki növdür: "tikə" basdırma edilmiş quzu hissələrindən hazırlanır, "lülə" isə şişə bükülmüş ətdən hazırlanır.

Çay

Azərbaycanda çay istilik və qonaqpərvərliyin sinonimidir. Ənənəyə əsasən, heç vaxt bir qonağa, evinizi, çay təklif etmədən tərk etməsinə icazə verməyin. Çay mərasimləri əsrlər boyu öz ayin və mərasimlərini əhatə edən şəkildə inkişaf etmişdir. Çayımızı "armudu" adlanan armud şəklindəki xüsusi bir stəkanda, tez-tez limon, şəkər, bal, cem, qoz-fındıq və şirniyyatlarla birlikdə veririk.  Ən məşhur olan qara çaydır.

Paxlava

Dadına doyulmaz və ən ləzzətli xəmir xörəyimiz, məşhur paxlava: qoz-fındıq və ya püstə ilə doldurulmuş, bal və ya şərbət ilə örtülmüş xəmir təbəqələri.  Ənənəvi olaraq Novruz tətilində "şəkərbura" və "şorqoğal" ilə birlikdə yeyilir, amma, eyni zamanda il boyu da   ləzzətlə yeyilə bilər. Paxlava, alovu simvolizə edən bir almaz formasına malikdir və bölgədən bölgəyə fərqlənir. Şirniyyatları ilə məşhur olan iki şəhər - Şəki və Qubada paxlavanın regional dəyişikliklərini sınamağınızı tövsiyə edirik.

Çörək

Çörəyə qarşı olan dərin hörmətimiz, səmimi və ürəkdəndir: ona and içirik və heç vaxt çölə atmırıq.  Ölkədə müxtəlif çörəklər bişirilir, ən məşhurları "təndir" və "lavaşdır".  "Təndir" yumurta sarısı ilə yağlanaraq gil sobada bişirildiyi halda, "lavaş" gofret kimi incə olur və "sacda" bişirilir.